/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Home » Edelstenen

Edelstenen 


                               

Oorsprong van de  Edelstenentherapie 

Het gebruik van edelstenen en mineralen is niet nieuw. In de oudheid werden ze al gebruikt door vele natuurvolken, die varieerden van het verhelpen van ziekten tot het gebruik bij rituelen, voor het gunstig stemmen van de goden en bij vele andere magische gebruiken.

 

Ze zagen ziekte vaak als een straf van de geesten en zo ontstond de behoefte om zich daartegen te gaan beschermen. Zo ontstonden offerrituelen en magische gebruiken. Daarbij werden ook stenen gebruikt en dat was het eerste begin.

Ook medicijnmannen maakten veelvuldig gebruik van edelstenen en mineralen. Ze werden veel gebruikt als talisman of amulet. Toen er later meer nomaden kwamen werden stamgebruiken vermengd en ervaringen uitgewisseld. Zo kwamen er meer mogelijkheden om te genezen van ziekten en "boze" krachten. Dat edelstenen en mineralen een uitwerking hadden was voor deze natuurvolken vanzelfsprekend. Ze zagen en voelden de werking veel beter aan dan de nuchtere, van de natuur vervreemde mensen van onze tijd.

DE BELANGRIJKSTE BESTANDDELEN

 

Aluminium – kleurreactie: blauwachtig metaalkleurig. Versterkt, is goed tegen vermoeidheid en duizeligheid. Toermalijn, turkoois, maansteen  en saffier  bevatten aluminium.

IJzer kleurreactie: rood of ijzerkleurig. Een versterkende stof, wilskrachtbevorderend en goed om bloedingen te stelpen. Hematiet, magnetiet, markasiet en rode jaspis bevatten ijzer.

Kalk kleurreactie: wit, dicht. Geeft weerstand en verstevigt de botten, goed tegen overmatige, opgekropte emoties. Albast, aragoniet, calsiet en marmer bevatten kalk.

Kiezelzuur kleurreactie: wit, helder, doorschijnend of dicht. Kiezelzuur (silicea) is het belangrijkste bestanddeel van bijna alle edelstenen. Het is een stof die zelfvertrouwen geeft, reinigt en de zenuwen sterkt. Bergkristal bestaat helemaal uit kiezelzuur.

Koper kleurreactie: groen, blauwgroen, koperkleur. Drijft urinezuren af, waardoor gewrichten weer soepeler kunnen worden, vooral bij reumatische aandoeningen geschikt. Turkoois, malachiet, azuriet, chrysocolla, pyriet  en lapiz lazuli bevatten koper.

Magnesium kleurreactie: ivoorkleurig, dicht. Magnesium is vooral een ontkrampende stof, die goed werkt bij problemen met de spijsvertering en de vochthuishouding. Magnesiet bestaat helemaal uit magnesium, maar is ook aanwezig in olivijn  en serpentijn.

Mangaan kleurreactie: roze tot paars, soms zwartachtig bij dendrieten of mosgaten. Mangaan is verwant aan ijzer, is goed voor zwakke mensen en wordt gebruikt om overdreven reflexen te kalmeren. Rhodochrosiet bestaat helemaal uit mangaan, Rhodoniet, amethist, rozekwarts en mosgaat bevatten mangaan.

Zink kleurreactie: grijzig. Ontkrampend, goed bij onmatigheid en duizelingen. Zinkblende bestaat helemaal uit zink.

Overige stoffen die kunnen voorkomen:

 

Arsenicum, borium, chroom, fluor, kalium, natrium, nikkel, titaan en zwavel.

Deze gegevens zijn vergelijkbaar met de homeopathie, en zijn een belangrijke indicatie voor het gebruik van stenen als genezers.

KLEURENSYMBOLIEK

Waar komen de kleuren vandaan?

De chemische samenstelling van het magma bepaalt in grote lijnen de aard en kleur van het kristal. De grondstoffen en elementen die in het magma aanwezig zijn komen soms in zuivere vorm voor, maar meestal in wisselende verhoudingen.

De kleuren worden in drie groepen verdeeld:

warme kleuren, stimuleren en activeren

koele kleuren, verfijnen en vergeestelijken en werken kalmerend

neutrale kleuren, horen bij het zoeken naar evenwicht

Rood

Het symbool van activiteit, materialisme, daadkracht, maar ook van macht en strijd. Het is de levenskleur die hoort bij ons bloed. Op rood moeten we reageren, dit is een alarmerende kleur. (bv. rood stoplicht) Het is ook een vurige kleur. Mensen die in extreme mate beheerst worden door de kleur rood zijn vaak dominant en heerszuchtig, maar het tegendeel kan ook voor mensen die op zoek zijn naar kracht en moed en erg vermoeid zijn. Er is natuurlijk wel verschil in werking tussen felrood en wat zachter rood.

Rode stenen zijn :  Robijn, Rode Jaspis, Granaat, Rode Calsiet en Hematiet.

 

Oranje

De kleur die hoort bij beweging, bij warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die niet beangstigend is, zoals rood dat kan zijn. Oranje is ook de kleur van de genezing en vitaliteit.

Oranje stenen zijn : Carneool, Zonnesteen, Oranje Calsiet, en Vuuropaal.

 

Geel

Het symbool van de lichtkracht. Denk maar aan de zon of de bliksem. Het is een sterke kleur die hoort bij wijsheid, blevenswarmte en bescherming. Het is een veilige koesterende kleur.

Gele stenen zijn :   Citrien, Barnsteen, Champagne Calsiet, Topaas en gele Fluoriet.

 

Geelgroen

De kleur van nieuw leven, voorjaar en groeikracht. Een goede kleur om zowel lichamelijk als geestelijke groeikracht te bevorderen.

Geelgroene stenen zijn : Aventurijn, lichtgroene Calsiet en Chrysopraas.

 

Groen

De kleur van het midden, de vruchtbare voedingbodem. Groen is opbouwend en verfrissend, vanuit het groen is elke richting mogelijk.

Groene stenen zijn :   Olivijn, Malachiet, groene Toermalijn, groene Calsiet, Smaragd, Jade en groene Fluoriet


 

Blauw

De kleur van de hemel, van de verdieping op geestelijk gebied, de kleur van hoop en rust.

Blauwe stenen zijn :  Saffier, Sodaliet, Blauw Calsiet en Lapis Lazuli.

 

Paars

De hoogste geestelijke kleur, de vereniging van rood en blauw. Het kan ook de kleur zijn die in extreme mate gebruikt, kan leiden tot dogmatiek en verstarring. Het is een waardige, geheimzinnige kleur die veel gebruikt wordt om op een hoger geestelijk niveau te komen.

Paarse stenen zijn :   Amethist en paarse Fluoriet.

 

Wit

Is de kleur van de helderheid en reinheid, is in staat om elke andere kleur uit te stralen. Het is de stralenkrans om elke kleur heen.

Witte stenen zijn :  Bergkristal  en Diamant.

 

Zwart

De kleur van de aardkracht, heeft het vermogen om alle krachten van de geest om te zetten in daadkracht. Een kleur zonder schijn en illusie, die het mogelijk maakt om in onze gejaagde wereld toch geconcentreerd te blijven functioneren. Voor sombere mensen een ongeschikte kleur.

Zwarte stenen zijn :  Onyx en Obsidiaan.

 

Complementaire kleuren

Iedere kleur heeft een tegenpool, die we een complementaire kleur noemen. Die kleuren zijn:

 

 Geel      -      Paars

 Oranje    -     Blauw

 Rood     -      Blauwgroen

 Zwart      -     Wit


In de edelsteentherapie worden die complementaire kleuren gebruikt als iemand "teveel" van een kleur heeft, wat sterk overheersend

kan werken. In dat geval wordt het evenwicht pas hersteld bij gebruik van een complementaire kleur.

(Bron: Tosca Tetteroo)

 

Onderhoud en gebruik van Edelstenen

 

Als je veel gebruik maakt van Edelsteentherapie is het nodig om een steen regelmatig schoon te maken en opnieuw op te laden. Ook na aankoop van een edelsteen is het nodig om deze eerst te reinigen. Vaak hebben andere mensen de steen die je koopt ook al in hun handen gehad en bepaalde energieën aan de steen gegeven. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de werking die je van een edelsteen verwacht. Dit doe je op de volgende manier:

 

Nieuwe steen: 10 minuten onder stromend water in een kommetje leggen.

 

Gebruikte steen: een maal per maand, 24 uur lang in een kommetje water leggen. Daarna  nog 10 minuten in stromend water zoals bij nieuwe stenen.

 

Heb je zelf een Reikicursus gedaan kan je de steen ook een Reikibehandeling geven om hem extra te laten werken.

 

Gooi een steen nooit in de vuilnisbak, maar begraaf hem in de grond, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.